Detta är en blogg om god mat med det där lilla extra! En spännande smakkombination. En härlig doft som sprids i köket. En ny ingrediens. Visst är det inspirerande att upptäcka nya smaker! Quinoa. Kanelte. Tamarisoja. Kryddost med kummin och nejlika. Rostad mandel och ruccola. Du hittar mig även på Instagram (piakwall) och Pinterest (Pia Wall)
måndag, september 07, 2015
Currykyckling med currysås
Det finns säkert ett oändligt antal varianter på kokt höns med currysås. Så här gör jag currykyckling med currysås. Som tillbehör äter vi ris, citronmorötter och ängssyra.
Ingredienser 4 portioner
En hel majskyckling
En gul lök
2 morötter
4 vitlöksklyftor
2 tsk curry
2 tsk salt
1 msk smör
1 1/2 dl vispgrädde
2 tsk curry
1 msk maizenamjöl
3 msk mjölk
Ris, gärna svart thairis
Salt
3 morötter
skalet och saften av en halv citron
1 msk olivolja
Salt och peppar
Ängssyra
Skär en gul lök, två morötter och fyra vitlöksklyftor i bitar. Fräs dem i lite olja. Skölj ur en hel kyckling, gärna majskyckling. Lägg kycklingen i grytan och fyll på med vatten så att det täcker. Tillsätt curry och salt. Koka upp och låt koka ca 1 1/2 timme eller tills kycklingen släpper från benen.
Ta upp kycklingen och låt den svalna lite. Fortsätt koka kycklingfonden så att den reduceras ner ytterligare. Rensa kycklingen och plocka ut de hela kycklingfiléerna. Släng skinnet, men lägg tillbaka skrovet i fondgrytan.
Koka riset. Skala och hyvla morötterna med mandolin. Blanda med citronskalet, citronsaften och oljan. Salta och peppra. Låt stå och dra minst 20 minuter.
Sila fonden. Smält 1 msk smör i en ny gryta. Häll i curryn. Tillsätt grädden och 5 dl av kycklingfonden. Salta och peppra. Blanda 1 msk maizenamjöl med 3 msk mjölk. Rör ner i såsen. Koka upp och låt tjockna.
Servera med morötterna och ängssyra.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar