lördag, augusti 01, 2015

Cono Surs tävling: Salsicciafylld salviakyckling med potatiskaka och grön valnötskräm


Nu har jag skickat in mitt bidrag till årets matbloggstävling, arrangerad av Cono Sur. Spännande!

Inledningsvis är det en svensk tävling och vinnaren går vidare till den internationella finalen. Bland annat står en resa till Paris respektive Chile på spel. 

Från och med den 18e augusti går det att rösta på de olika recepten här: http://bloggercompetition.conosur.com

Jag hoppas såklart att du lägger din röst på mitt recept, salsicciafylld salviakyckling med potatiskaka och grön valnötskräm. Passar perfekt till Cono Surs vin Cabernet Sauvignon, Carmenere!

Potatiskakor
1 kg potatis, gärna nypotatis
3 msk rapsolja
salt
rivet skal från en citron
2 dl riven cheddarost
smör till stekning

Kycklingfiléer
4 färska kycklingfiléer
2 färska salsicciakorvar
12 blad färsk salvia

Tillbehör
1 rödlök
10 cocktailtomater
rapsolja
1 dl spröda salladsblad

Spenat- och valnötskräm
1 msk finhackad gul lök
1 msk smör
1 äggula
1 tsk vitvinsvinäger
1 1/2 dl rapsolja
1 dl valnötter
100 g färsk babyspenat
8 blad färsk salvia

Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba potatisen (eller skala om det inte är nypotatis). Koka i lättsaltat vatten tills potatisen nästan är klar. Lägg ut på bakplåtsklädd plåt och mosa lätt med en gaffel. Blanda med oljan och citronskalet. Salta. Stek i ugnen 20-30 minuter tills potatisen börja få färg och bli krispig. Ta ut plåten ur ugnen och låt potatisen svalna.

Tryck ut och finfördela innanmätet från salsicciakorvarna. Skär ut en ficka i kycklingfiléerna. Fyll filéerna med korvköttet samt salviablad. Bind ihop med snören så att fyllningen hålls på plats inne i filéerna. Salta och peppra.

Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Skär rödlöken i klyftor och halvera tomaterna. Fördela i två separata formar. Stänk över lite olja och salta. Kör löken ca 15 minuter i ugnen och tomaterna ca 30 minuter.   

Till spenat- och valnötskrämen rostar du valnötterna i en torr stekpanna. Bryn den finhackade löken lätt i smöret utan att löken tar färg. Låt löken svalna helt. Häll äggulan och vinägern i lökkastrullen. Mixa med en mixerstav. Droppa i lite olja i taget och fortsätt mixa. Tillsätt sedan lite valnötter varvat med bladspenat, salvia och ännu mer olja. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer vinäger.

Återgå till potatiskakan. Blanda potatisblandningen med den rivna osten och forma små potatiskakor. Stek dem sedan i smör.

Grilla de fyllda kycklingfiléerna i utomhusgrill eller grillpanna på spisen. Skär upp filéerna i bitar före servering.

Lägg upp kycklingskivorna och potatiskakorna på fyra tallrikar. Dekorera med rödlöksklyftor, tomathalvor och spröda salladsblad. Klicka ut spenat- och valnötskrämen. 


Inga kommentarer: