måndag, april 27, 2015

Rågkusar



Vi äter ofta Fazers rågkusar och har länge sökt efter ett recept på egna kusar. De känns så nyttiga och är fantastiskt goda att rosta. Nu har min man knäckt koden genom eget experimenterande. 

Blanda 100 g rågsurdeg med 110 g vatten, 50 g vildjäst (vatten, socker, honung och russin som fått jäsa i rumstemperatur 4-5 dagar - recept finns på nätet) och 150 g fint rågmjöl. Låt jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur, t ex över natten.

Blanda fördegen med 300 g grovt rågmjöl, 300 g fint rågmjöl, 400 g vatten och 15 g salt. 

Forma degen till en cylinderformad limpa. Skär i bitar och forma till platta rundningar på en plåt. Låt jäsa i 8-10 timmar i rumstemperatur. 

Ev kan du pricka ytan och strö över lite mjöl. Baka i 220-gradig ugn tills kusarna är 98 grader i mitten.

Inga kommentarer: