Detta är en blogg om god mat med det där lilla extra! En spännande smakkombination. En härlig doft som sprids i köket. En ny ingrediens. Visst är det inspirerande att upptäcka nya smaker! Quinoa. Kanelte. Tamarisoja. Kryddost med kummin och nejlika. Rostad mandel och ruccola. Du hittar mig även på Instagram (piakwall) och Pinterest (Pia Wall)
söndag, mars 08, 2015
Karamelliserade endiver med apelsinsmör, rostade valnötter och saint agur tillsammans med lammrostbiff och potatiskaka
Karamelliserade endiver med apelsinsmör, rostade valnötter och saint agur spelade huvudrollen i gårdagens middag. Till endiverna åt vi också lammrostbiff och potatiskaka.
På bokrean köpte jag Karin Franssons kokbok "Fågel, fisk och grönt". I den hittade jag detta fina endiverecept.
Skölj fyra endiver och ta eventuellt bort dåliga blad. Skär bort lite av roten och dela på hälften.Stek runt om i rikligt med smör tills de får lite färg. Klicka i 1-2 msk honung och låt endiverna karamelliseras en stund. Ta bort pannan från platten och häll över saften från en apelsin, en msk citronsaft och ett par msk vatten. Lägg i ett par kvistar rosmarin. Sätt tillbaka pannan på plattan och sänk värmen. Bräsera under lock i ca 10 minuter tills endiverna är mjuka. Salta och peppra och klicka i 2 msk smör. Servera med rostade valnötter (eller pekannötter) och mögelost.
Lammrostbiffarna saltade och pepprade jag innan jag stekte dem runt om i en het panna. Köttet fick sedan bakas klart i 150-gradig ugn till 55-56 grader i innertemperatur.
Potatiskakan gjorde jag genom att hyvla potatis tunt (2 mm med mandolin). Jag packade potatisen i en djup ugnsform, saltade och pepprade mellan lagren. Jag la lite hyvlat smör i ett mittenlager samt ovanpå. Potatiskakan fick stå i 150-gradig ugn nästan en timme.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar