tisdag, december 25, 2012

Julens vörtbröd


Julens vörtbröd: Blanda 75 g smulad jäst i lite julmust. Smält 100 g smör och tillsätt julmust (totalt 33 cl), 33 cl porteröl, 1 dl mörk sirap och 1 dl flytande honung. Värm till 37 grader och blanda med jästen. Tillsätt 1 1/2 msk salt, 1 1/2 msk ingefära, 1 1/2 tsk mald kryddnejlika och 2 liter rågsikt. Arbeta kraftigt med degkrokar. Blanda 2 dl russin med några dl rågsikt och rör ner i degen. Låt jäsa under bakduk ca 2 timmar.

Knåda degen försiktigt på bakbord och forma två bröd. Låt jäsa en timme oh grädda sedan i 175-gradig ugn ytterligare en timme. Pensla brödn med kallt vatten direkt när du tagit ut dem ur ugnen.

Inga kommentarer: