Detta är en blogg om god mat med det där lilla extra! En spännande smakkombination. En härlig doft som sprids i köket. En ny ingrediens. Visst är det inspirerande att upptäcka nya smaker! Quinoa. Kanelte. Tamarisoja. Kryddost med kummin och nejlika. Rostad mandel och ruccola. Du hittar mig även på Instagram (piakwall) och Pinterest (Pia Wall)
tisdag, december 25, 2012
Julens vörtbröd
Julens vörtbröd: Blanda 75 g smulad jäst i lite julmust. Smält 100 g smör och tillsätt julmust (totalt 33 cl), 33 cl porteröl, 1 dl mörk sirap och 1 dl flytande honung. Värm till 37 grader och blanda med jästen. Tillsätt 1 1/2 msk salt, 1 1/2 msk ingefära, 1 1/2 tsk mald kryddnejlika och 2 liter rågsikt. Arbeta kraftigt med degkrokar. Blanda 2 dl russin med några dl rågsikt och rör ner i degen. Låt jäsa under bakduk ca 2 timmar.
Knåda degen försiktigt på bakbord och forma två bröd. Låt jäsa en timme oh grädda sedan i 175-gradig ugn ytterligare en timme. Pensla brödn med kallt vatten direkt när du tagit ut dem ur ugnen.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar