fredag, juni 29, 2012

Grovt bröd


Regniga semesterdagar är perfekta för brödbak. Det verkar bli många brödbak den här sommaren. Häromdagen provade jag ett grovt bröd. Det blev saftigt och gott. Ett nyttigt vardagsbröd, utan den där bikarbonatssmaken som kan finns i vissa rågbröd.

Häll 4 dl kokande vatten över 2 dl grovt rågmjöl i en bunke. Blanda väl och rör sedan ner 2 dl fiberhavregryn och 1 dl vetekross. Täck med plastfolie och låt stå till nästa dag.

Rör ut 50 g jäst i 3 dl fingervarmt vatten. Blanda ner gårdagens smet och tillsätt 1/2 dl brödsirap, 2 tsk salt, 3 dl fint rågmjöl. Rör ner 4 dl vetemjöl special efter hand och till sist 1/2 dl rostade solrosfrön. Fördela den kladdiga degen i smorda och mjölade formar. Två enlitersformar är lagom. Strö över ytterligare en halv dl rostade solrosfrön och låt jäsa under bakduk drygt en halv timme.

Grädda på nedersta falsen i 200-gradig ugn, ca en timme. Förvara gärna invirade i bakdukar.

Inga kommentarer: