Detta är en blogg om god mat med det där lilla extra! En spännande smakkombination. En härlig doft som sprids i köket. En ny ingrediens. Visst är det inspirerande att upptäcka nya smaker! Quinoa. Kanelte. Tamarisoja. Kryddost med kummin och nejlika. Rostad mandel och ruccola. Du hittar mig även på Instagram (piakwall) och Pinterest (Pia Wall)
söndag, november 06, 2011
Rågkusar
Fazers rågkusar är mina favoritvardagsbröd, speciellt rostade med smör, tomatskivor, salt och peppar. Nu har jag provat mig fram till ett eget recept, som liknar kusarna.
Dag 1:
Blanda 3 dl vatten, 3 dl filmjölk, 100 g rågsurdeg, 4 dl rågflingor och 1 dl rågkross i en bunke och låt stå inplastad i rumstemperatur över natten.
Dag 2:
Värm 3 dl porteröl så att det blir fingervarmt. Lös upp 25 g smulad jäst i ölen. Blanda med gårdagens smet, 1 msk ättika, 1 msk salt, 2 dl grahamsmjöl, 2 dl rågkross och 1 liter grovt rågmjöl.
Bearbeta med degblandare ca 10 minuter och låt sedan jäsa under bakduk i två timmar.
Forma 14 platta bullar av den lösa degen. Doppa bullarna i grovt rågmjöl så blir de lättare att forma.
Låt jäsa på plåt i en halvtimme och grädda sedan 20-25 minuter i 200-gradig ugn.
Skär i halvor.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar