måndag, augusti 22, 2011

Ost- och sesambröd



I sommar har jag gjort ost- och sesambröd, ett mjukt och saftigt bröd som passar utmärkt att rosta också. Det kommer från Riddarbageriet.


Blanda 360 g vatten, 30 g jäst, 100 vetesurdeg, 60 g smör, 600 g vetemjöl special, 50 g durumvetemjöl och 15 g sesamolja. Kör i degblandare på mellanväxel ca 6 minuter. Tillsätt 16 g salt och kör vidare på mellanväxel i ca 4 minuter. Tillsätt 100 g ost (exempelvis edamer) i 1x1 cm kuber och 50 g vita sesamfrön som rostats i en torr stekpanna. Blanda samman och låt sedan degen vila i 20 minuter.


Dela degen i två delar och runddriv degbollarna (vik in sidorna under brödet, så att brödet blir slätt på ovansidan). Låt vila i 5 minuter. Vik ihop bollarna till limpor och lägg i två oljade formar. Pensla med ägg och strö över vita sesamfrön. Låt jäsa 45-60 minuter.


Skär några snitt i varje limpa och sätt in dem i 250-gradig ugn. Spraya in vatten och sänk temperaturen till 220 grader. Grädda en halvtimme.

Inga kommentarer: