måndag, juni 28, 2010

Kryddiga färsbullar med kamutveteröra


Med en 10-månaders kille hängande i kjolen och med en treåring ropandes "mamma, mamma" en gång i minuten försökte jag mig på att testa Santa Marias afrikanska krydda chermoula. Spännande smak, men lite väl "glutamatlik". Det blev kryddiga färsbullar med kamutveteröra.

Jag blandade nötfärs med kryddan, hackad vitlök, gul lök, ett ägg, hackad koriander, salt och peppar. När jag provstekt en liten bulle så adderade ytterligare chermoula.

Till detta åt vi kokt kamutvete blandat med hackad buntlök, avokado, rostade pumpafrön, citronsaft, rapsolja, lite sesamolja, hackad mynta, hackad koriander, salt och peppar.

torsdag, juni 10, 2010

Torkade cocktailtomater


Jag har upptäckt en av fördelarna med varmluftsugn, att man kan ha väldigt låg temperatur under längre tid. Mitt nya favorittillbehör är torkade cocktailtomater. De är goda som de är, i sallader, i pastarätter, på varma mackor etc.

Halvera tomaterna, spraya över lite olivolja, salta, peppra och strö över lite socker. Stek dem i 80-gradig ugn 2-3 timmar.

söndag, juni 06, 2010

Den allra godaste rabarberpajen


Igår gjorde jag den allra godaste rabarberpajen.

Ansa och skär ca 500 g rabarber i två cm bitar. Blanda med 2 msk strösocker och 1 msk potatismjöl. Fördela i pajform. Smält 100 g smör tills den börjar bli brynt. Låt svalna och blanda sedan i 1 1/2 dl vetemjöl, 1 1/2 dl havregryn och 1/2 dl strösocker. Till sist blandar du i 100 g hackad vit choklad och 1/2 dl hackad skalad sötmandel, innan du fördelar blandningen över rabarbern. Grädda i 200-gradig ugn ca 20 minuter.

tisdag, juni 01, 2010

Franska pilgrimsmusslor


I fredags gjorde jag franska pilgrimsmusslor.

Jag stekte ca 15 mellanstora pilgrimsmusslor tillsammans med ca 150 g champinjoner, en hackad schalottenlök och fem hackade vitlöksklyftor i rikligt med rapsolja. Efter ett par minuter tillsatte jag en kvist hackad persilja, lite hackad sommarlök och ca 2 msk hackat vitt bröd.
Gott tillsammans med bröd, till två personer som smårätt.

Grattis Pytte!


Pytte vann tapastävlingen. Hon bjöd juryn på en spännande friterad pilgrimsmussla med avokadosalsa. Ett stort grattis! Rätten ser otroligt god ut - tyvärr fick inte vi andra medverkande smaka.

Övriga finalister var

Juryn tyckte att min tapasrätt var elegant och spännande, men de såg inte vitsen med att servera den på matskedar om man inte kunde äta den i ett bett. Restaurangens pilgrimsmusslor var enorma (och fina)...