torsdag, december 10, 2009

Maraboufudge


Igår gjorde Iza och jag Maraboufudge, ett recept som jag hittat på bloggarna Mat så klart och Kryddburken. Den blev väldigt söt, men/och god. Iza ville inte ta av overallen, så hon gjorde julgodis fullt påklädd.

Blanda 3 dl vispgrädde, 3 dl strösocker och 1 dl sirap i en kastrull. Koka upp och låt stå på medelvärme tills kolan kokat till 120 grader. Använd en stektermometer som du låter ligga i kastrullen. När termometern visar 120 grader, dra kastrullen från plattan och rör ner 50 g smör och 2 msk honung. Ställ tillbaka på plattan och låt koka upp igen 2 minuter. Stäng av plattan och tag kastrullen åt sidan. Bryt ner 100g mjölkchoklad (jag tog lite mer än så) och rör om tills den smält helt. Häll upp fudgen i en form ca 15x25 cm om du vill ha en högre fudge. Klä formen med bakplåtspapper. Låt svalna i rumstemperatur. Täck sedan formen och låt stå i kylskåp över natten. Skär upp i bitar.

söndag, december 06, 2009

Tävling

Idéstudio

Rösta på mig i Marbodals tävling!

lördag, december 05, 2009

Chokladfudgetårta

Häromveckan när vi var hemma hos mina föräldrar gjorde jag en chokladfudgetårta, riktigt mäktig med fantastiskt mycket smör i. God.

Smält 150 g smör och låt det svalna. Vispa ihop 2 ägg, 2 1/2 dl strösocker och 1 tsk vaniljsocker. Tillsätt 1 msk kallt kaffe. Sikta i 1 1/2 dl vetemjöl, 1/2 dl kakao och 1 tsk bakpulver. Rör i det smälta smöret. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i 175-gradig ugn ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.

Blanda 1 1/2 dl vispgrädde, 1 1/2 dl strösocker, 2 msk ljus sirap och 100 g mörk choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i 75 g smör. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna. Pudra över kakao.

Vi åt kakan tillsammans med vispad grädde och hallon.

fredag, december 04, 2009

Radiokaka med fikon och salta mandlar


Häromveckan gjorde jag radiokaka med fikon och salta mandlar. Mäktigt. Receptet kom från Allt om mat.

Smält 200 g mörk choklad (64-70%) i vattenbad. Vispa 2 ägg och 3 dl florsocker pösigt. Grovhacka 100 g torkade fikon och 50 g saltrostade mandlar (inte för grovt, då är kakan svår att skära) och rör ner dem i chokladen. Tillsätt rivet skal av en apelsin (jag tog bara en fjärdedels apelsin och då blev det en svag antydan till apelsinsmak). Varva smet och 20 mariekex i en avlång form. Avsluta med choklad. Ställ i kylen minst 6 timmar.

Skär i bitar och servera med vispa grädde och fikonsirap (detta testade inte jag): Koka upp 1 dl strösocker med 1 dl vatten. Lägg i 2 klyftade färska fikon och låt koka 2-3 minuter. Sila och häll tillbaka sirapen i kastrullen. Lägg i två nya klyftade fikon.

Lussekatter


Idag har vi bakat lussekatter. Jag valde receptet som finns i boken Vintermat. Izas små underverk syns i bakgrunden.

Smält 150 g smör och blanda med 5 dl standardmjölk. Värm till 37 grader och häll vätskan över ett paket smulad jäst (för söta degar). Blanda i 2-3 paket saffran och 250 g kesella. Tillsätt därefter ett ägg, 2 dl strösocker och en nypa salt. Blanda ordentligt. Häll i 16-17 dl specialvetemjöl. Arbeta degen och låt jäsa under duk i drygt 45 minuter.

Knåda degen och gör ca 30 lussebullar. Låt jäsa 30 minuter. Tryck ner russin och pensla med vispat ägg. Grädda i 250 grader 8-10 minuter.