lördag, december 05, 2009

Chokladfudgetårta

Häromveckan när vi var hemma hos mina föräldrar gjorde jag en chokladfudgetårta, riktigt mäktig med fantastiskt mycket smör i. God.

Smält 150 g smör och låt det svalna. Vispa ihop 2 ägg, 2 1/2 dl strösocker och 1 tsk vaniljsocker. Tillsätt 1 msk kallt kaffe. Sikta i 1 1/2 dl vetemjöl, 1/2 dl kakao och 1 tsk bakpulver. Rör i det smälta smöret. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i 175-gradig ugn ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.

Blanda 1 1/2 dl vispgrädde, 1 1/2 dl strösocker, 2 msk ljus sirap och 100 g mörk choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i 75 g smör. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna. Pudra över kakao.

Vi åt kakan tillsammans med vispad grädde och hallon.

Inga kommentarer: