måndag, april 09, 2007

Brytbröd med parmesan


Brytbrödet med parmesanost hittade jag på Icas webb. Jag gjorde dubbel sats och lät degen jäsa längre.

Enkel sats gör man genom att lösa upp 25 g jäst i lite kall mjölk eller kallt vatten. Tillsätt resten av mjölken (totalt 2 1/2 dl), 1/2 dl olivolja, 2 dl riven parmesanost och en halv tsk salt. Tillsätt det mesta av 6 dl vetemjöl och arbeta till en smidig deg ca 5 minuter. Täck degen med en bakduk och låt jäsa ca 1 timme. Tag upp degen på lätt mjölad bänk och arbeta den. Rulla ut degen till en längd och skär i 15 lika stora bitar. Forma dem till runda bullar. Lägg dem i en smord form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på vallmofrö (jag använde svarta respektive vita sesamfrön istället). Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter i 200° C.

Inga kommentarer: