torsdag, november 03, 2005

Fiskburgare med spenat- och äppelröra

Det har inte blivit så mycket matlagning på sistone. Åtminstone ingen lyckad. Förra helgen blev blåkongopotatisen "stenar" i ugnen och den hemmagjorda bearnaisesåsen blev rinnig. Inte några recept att dela med sig av, med andra ord!

Jag hittade ett spännande recept på Dagens Nyheters hemsida - jag har inte provat det än, men det verkar vara värt att prova. En GI-rätt faktiskt: Fiskburgare med spenat- och äppelröra.


Till två portioner behöver man 130 g vit fiskfilé (t ex sej, kolja eller torsk), 130 g laxfilé, 2 msk fint hackad rödlök, 1 tsk rivet citronskal, 2 tsk ljus dijonsenap, ½ tsk paprikapulver, 2 krm salt, ½ krm kajennpeppar och några varv med pepparkvarnen.

Till spenat-äppelröran behövs ½ liten gul lök, 1 liten vitlöksklyfta, ½ syrligt äpple, 125 g färsk eller fryst bladspenat, saltpeppar och 3–4 msk lätt crème fraiche.

Kör de skinnfria och riktigt kylda filéerna en kort tid i en matberedare. Blanda fiskfärsen med resten av ingredienserna. Forma färsen till fyra biffar och stek.

Till spenat-äppelröran skalar och hackar du lök och vitlök fint. Skär det oskalade äpplet i tärningar. Fräs lök och äpple i smör. Vänd ner spenaten, färsk eller tinad fryst. Stek under omrörning. Rör i crème fraiche och eventuellt en aning vatten. Salta och peppra. Servera gärna med quinoa eller potatis.

Inga kommentarer: