söndag, juli 10, 2005

Middag med chili- och kanelmarinerade jordgubbar som avslut

Igår kväll fick Magnus och jag besök av Thekla och Jeanette. Mycket trevligt! Vi åt och drack och satt och pratade hela kvällen. Vi öppnade upp alla fönster i vårt hörnrum och släppte in sommarens fantastiska värme.

Vi startade kvällen med en grape- och äppledrink gjord på 1 cl äpplelikör, 4 cl vodka, lite green apple läsk och lite mer av grape tonic (per person). Och så is. Somrigt läskande.

Förrätten blev chèvrecrisp med citronmarinerad chilisill (som jag skrev om den 29e juni).

Till huvudrätt serverade vi oxfilé (jag älskar oxfilé) och kall quinoasallad. Quinoasalladen innehöll, förutom quinoa, hackad salladslök, lätt kokt minimajs och grön sparris, urkärnade och hackade tomater samt rostade mandlar. Vi smaksatte med sesamolja, risvinäger, japansk soja, tamarisoja, sambal oelek, färsk koriander samt salt och peppar. Quinoa ska man först skölja och koka upp i vatten. När det precis har kokat upp så ska man byta till nytt vatten som man sedan kokar fröna i, eventuellt tillsammans med lite buljong. Quinoa är små frön från örter.

Till dessert åt vi chili- och kanelmarinerade jordgubbar, vaniljglass, kolasås och rostade mandlar. Vid tillagningen av jordgubbarna kokar man upp en dl vatten, en dl socker, en liten delad röd chilifrukt (låt fröna vara kvar), två kanelstänger och några matskedar pressad citronsaft. Man låter lagen koka ca tio minuter och sedan kyler man den. När den har kallnat så häller man den över en liter delade jordgubbar. Sedan låter man alltihop stå och dra. Chilin ger jordgubbarna en spännande hetta.

Kolasåsen gjorde jag på smör, sirap, socker och grädde. Mandel brukar jag rosta i ett torrt stekjärn under omrörning, tills de har fått lite färg.

Inga kommentarer: